Химия, хімія, сhemistry

Цікава хімія



Лакмусовий папір своїми рукамилакмусовая бумага из краснокочанной капусты



«Лакмусовий папір» - це загальне найменування для всіх типів індикаторів в хімії. Назва ця походить від лакмусу - природного барвника, яке було відкрито одним з перших і найвідоміше. Взагалі індикатори - це речовини, які можуть по-різному змінювати свій колір при зміні водневого показника середовища pH. Тобто за кольором індикатора ми можемо судити яке середовище перед нами - лужна, кисла або нейтральна. Для зручності індикатором просочують фільтрувальну папір, яка і називається в результаті лакмусовим. Природні індикатори виготовляються в основному з рослин. У червонокачанної капусти є пігмент під назвою антоцианин, саме він і відповідає за чутливість до pH. Антоціанін надає рослинам темно-синій відтінок. Досить багато цього ферменту ще міститься і в буряках, чорноплідної горобини, смородині, вишні, ожині і в інших плодах схожого кольору. Так що, в принципі і їх можна цілком використовувати, як індикатори в хімії. Але, погодьтеся, використовувати дорогу чорницю для хімічних дослідів як то нерозумно. Тому, сьогодні ми спробуємо зробити лакмусовий папір з червонокачанної капусти. Вона недорога і доступна круглий рік.Лакмусовий папір з червонокачанної капустиТут все дуже просто, впоратися з цією роботою зможе навіть дитина. Для виготовлення лакмусового паперу з червонокачанної капусти нам знадобиться фільтрувальна папір і, власне, сама капуста. Додаємо сік з качана. Найпростіше це зробити, натер його на дрібній тертці і потім віджати через марлю. Просочуємо фільтрувальну папір отриманим соком і після висушування нарізаємо її на невеликі смужки, приблизно 4 на 10 см. Лакмусовий папір з капусти готова! Тепер можна проводити випробування, помістивши наш індикатор в різні середовища.Колір індикатора в різних середовищахДля визначення типи середовища існує спеціальна шкала pH. Спробуйте самостійно за допомогою нашої лакмусового паперу з капусти визначити кислотність наступних поширених в побуті рідин:  

    Лимонний сік (ph 2),
    
Кола (ph 3),
    
Кава (ph 5),
    
Молоко (ph 6),
    
Вода (ph 7),
    
Солона вода (ph 8),
    
Харчова сода в водному розчині (ph 9),
    
Нашатирний спирт (ph 11).А потім порівняйте зі шкалою pH.

 шкала ph

шкала phА для наших маленьких читачів існує невеличкий вірш дозволяє легко запам'ятати відповідність кольору типу pH:

    Індикатор кольором червоним
    
Кислоту вкаже ясно.
    
Індикатор кольором синім,
    
Луг тут - не будь роззявою,
    
А якщо нейтральне середовище
 
    Те зелений колір завжди.





зеленая яичница      Зелена яєчня



У цій статті ми подивимося як знання хімії допоможе приготувати незвичайне блюдо для дітей. Сьогодні у нас на сніданок зелена яєчня-Глазунов! Здавалося б, що може бути нудніше приготування яєчні? Однак, подивимося, що у нас вийде.Відразу розкриємо невеликий секрет: зелена яєчня виходить при додаванні в яйце соку червонокачанної капусти. Цей сік є природним хімічним індикатором, при змішуванні з різними речовинами він здатний змінювати колір. Концентрація соку червонокачанної капусти теж має значення - додамо більше соку, яєчня-Глазунов вийде зеленої, додамо менше - бірюзовою або блакитний. Сік червонокачанної капусти найпростіше отримати, віджавши порізані листя. Використовуйте рукавички, щоб не забарвити руки! Отже, перейдемо безпосередньо до рецептом приготування зеленої яєчні.Зелена яєчня: рецептРецепт зеленої яєчні дуже простий. Нам знадобляться яйця, трохи масла для смаження і пара ложок соку червонокачанної капусти. Розбиваємо яйця і відділяємо білок від жовтків. Додаємо капустяний сік в білок. Важливо ретельно перемішати цю суміш, тоді колір яєчні буде рівномірним. На цьому етапі можна додати трохи молока для пишності. Виливаємо суміш на розігріту сковороду і акуратно поміщаємо на неї жовтки. Тепер залишається приготувати нашу зелену яєчню як зазвичай.Приготована зелена яєчня - це нормально, вона смачна і зовсім їстівна. А зовсім інопланетний колір, сподіваємося, додасть апетиту! Пам'ятайте, як в знаменитій комедії «Джентльмени удачі» Євген Іванович Трошкін за допомогою фантазії умовив дітей поїсти? Приблизно таку ж сценку можна при бажанні розіграти і зі своїм малюком, запропонувавши космічну зелену яєчню для космонавтів. Експериментуйте разом з нами, цікава хімія - це здорово і корисно!Приємного вам апетиту!


              

 Прості домашні хімічні фокуси для дітейхимические фокусы для детей


Всім дітям дуже дуже подобаються фокуси. Одні діти люблять просто дивитися за тим, як хтось виконує фокуси, ну а інші намагаються робити їх самі. Фокуси для дітей є чимось чарівним і незвичайним. І навіть найпростіші фокуси можуть змусити дітей повірити в чудеса.

кольоровий дощ

Для проведення першого фокуса необхідно підготувати воду, пакет на блискавки, харчовий барвник, трохи фантазії і зайві руки. Необхідно підфарбувати воду за допомогою барвника. Щоб фокус був більш правдоподібним, на пакет наносяться різні хвилі і хмари. Після цього в пакет заливається вода. Пакет щільно закривається і на липку Ленку приклеюється до поверхні вікна. Звичайно результат доведеться трохи почекати, але воно того варте. Через деякий час ви побачите в своєму будинку особисту погоду, діти зможуть спостерігати за тим, як в маленьке море ллється дощ. Поспостерігати за дощем можна буде протягом декількох днів.кольоровий дощ
цветной дождь

Торнадо в пляшці


Для другого фокуса потрібно скляна банка з кришкою, вода, блискітки, рідина для миття посуду і сила. Банку заповнюється водою на три чверті, в неї додається рідина для миття посуду. Буквально відразу ж додається барвник і блискітки. Тепер ви можете спостерігати справжнісіньке торнадо. Закриваємо ємність, розкручуємо по спіралі і спостерігаємо.торнадо в пляшці
торнадо в бутылке

Фокус з сиропом

      Для третього фокуса нам буде потрібно стакан гарячої води, кілька маленьких стаканчиків, шприц, столова ложка і цікавий малюк. Беремо Skittles 10 фіолетових, 8 зелених, 6 жовтих, 4 помаранчевих і 2 червоних цукерки, в кожну склянку наливаємо по дві столові ложки води. Необхідна кількість цукерок розкладаємо по склянках. У гарячій воді цукерки розчиняться швидше. Після того як цукерки розчиняться, за допомогою шприца заливаємо кольору в невелику баночку, починати слід з самого щільного фіолетового кольору і закінчуючи самим прозорим червоним. Капати сироп слід з максимальною обережністю, інакше всі кольори просто перемішається. Найкраще капати по стінках склянки, таким чином, сироп буде повільно сповзати вниз. В результаті має вийти досить райдужне варення.
    Зрозуміло, що вся справа полягає в особливій щільності сиропу, ніж він буде щільніше, тим швидше він піде до низу, ну а менш щільний сироп буде плавати нагорі. Виходить досить красиво і цікаво, головне, що діти від цього просто в захваті.

фокус з сиропом


фокус с сиропом Всі перераховані вище фокуси дійсно вкрай прості, але разом з тим, дітям вони подобаються, так що, чому б їх не 
порадувати

                                                                                                                               

Немає коментарів:

Дописати коментар