Лакмусовий папір своїми руками
«Лакмусовий папір» - це загальне найменування для всіх типів індикаторів в хімії. Назва ця походить від лакмусу - природного барвника, яке було відкрито одним з перших і найвідоміше. Взагалі індикатори - це речовини, які можуть по-різному змінювати свій колір при зміні водневого показника середовища pH. Тобто за кольором індикатора ми можемо судити яке середовище перед нами - лужна, кисла або нейтральна. Для зручності індикатором просочують фільтрувальну папір, яка і називається в результаті лакмусовим. Природні індикатори виготовляються в основному з рослин. У червонокачанної капусти є пігмент під назвою антоцианин, саме він і відповідає за чутливість до pH. Антоціанін надає рослинам темно-синій відтінок. Досить
багато цього ферменту ще міститься і в буряках, чорноплідної горобини,
смородині, вишні, ожині і в інших плодах схожого кольору. Так що, в принципі і їх можна цілком використовувати, як індикатори в хімії. Але, погодьтеся, використовувати дорогу чорницю для хімічних дослідів як то нерозумно. Тому, сьогодні ми спробуємо зробити лакмусовий папір з червонокачанної капусти. Вона недорога і доступна круглий рік.Лакмусовий папір з червонокачанної капустиТут все дуже просто, впоратися з цією роботою зможе навіть дитина. Для виготовлення лакмусового паперу з червонокачанної капусти нам знадобиться фільтрувальна папір і, власне, сама капуста. Додаємо сік з качана. Найпростіше це зробити, натер його на дрібній тертці і потім віджати через марлю. Просочуємо
фільтрувальну папір отриманим соком і після висушування нарізаємо її на
невеликі смужки, приблизно 4 на 10 см. Лакмусовий папір з капусти
готова! Тепер можна проводити випробування, помістивши наш індикатор в різні середовища.Колір індикатора в різних середовищахДля визначення типи середовища існує спеціальна шкала pH. Спробуйте самостійно за допомогою нашої лакмусового паперу з капусти визначити кислотність наступних поширених в побуті рідин:
Лимонний сік (ph 2),
Кола (ph 3),
Кава (ph 5),
Молоко (ph 6),
Вода (ph 7),
Солона вода (ph 8),
Харчова сода в водному розчині (ph 9),
Нашатирний спирт (ph 11).А потім порівняйте зі шкалою pH.

шкала phА для наших маленьких читачів існує невеличкий вірш дозволяє легко запам'ятати відповідність кольору типу pH:
Кислоту вкаже ясно.
Індикатор кольором синім,
Луг тут - не будь роззявою,
А якщо нейтральне середовище
Те зелений колір завжди.
Зелена яєчня
У цій статті ми подивимося як знання хімії допоможе приготувати незвичайне блюдо для дітей. Сьогодні у нас на сніданок зелена яєчня-Глазунов! Здавалося б, що може бути нудніше приготування яєчні? Однак, подивимося, що у нас вийде.Відразу розкриємо невеликий секрет: зелена яєчня виходить при додаванні в яйце соку червонокачанної капусти. Цей сік є природним хімічним індикатором, при змішуванні з різними речовинами він здатний змінювати колір. Концентрація
соку червонокачанної капусти теж має значення - додамо більше соку,
яєчня-Глазунов вийде зеленої, додамо менше - бірюзовою або блакитний. Сік червонокачанної капусти найпростіше отримати, віджавши порізані листя. Використовуйте рукавички, щоб не забарвити руки! Отже, перейдемо безпосередньо до рецептом приготування зеленої яєчні.Зелена яєчня: рецептРецепт зеленої яєчні дуже простий. Нам знадобляться яйця, трохи масла для смаження і пара ложок соку червонокачанної капусти. Розбиваємо яйця і відділяємо білок від жовтків. Додаємо капустяний сік в білок. Важливо ретельно перемішати цю суміш, тоді колір яєчні буде рівномірним. На цьому етапі можна додати трохи молока для пишності. Виливаємо суміш на розігріту сковороду і акуратно поміщаємо на неї жовтки. Тепер залишається приготувати нашу зелену яєчню як зазвичай.Приготована зелена яєчня - це нормально, вона смачна і зовсім їстівна. А зовсім інопланетний колір, сподіваємося, додасть апетиту! Пам'ятайте, як в знаменитій комедії «Джентльмени удачі» Євген Іванович Трошкін за допомогою фантазії умовив дітей поїсти? Приблизно таку ж сценку можна при бажанні розіграти і зі своїм малюком, запропонувавши космічну зелену яєчню для космонавтів. Експериментуйте разом з нами, цікава хімія - це здорово і корисно!Приємного вам апетиту!
Прості домашні хімічні фокуси для дітей
Всім дітям дуже дуже подобаються фокуси. Одні діти люблять просто дивитися за тим, як хтось виконує фокуси, ну а інші намагаються робити їх самі. Фокуси для дітей є чимось чарівним і незвичайним. І навіть найпростіші фокуси можуть змусити дітей повірити в чудеса.
кольоровий дощ
Для проведення першого фокуса необхідно підготувати воду, пакет на блискавки, харчовий барвник, трохи фантазії і зайві руки. Необхідно підфарбувати воду за допомогою барвника. Щоб фокус був більш правдоподібним, на пакет наносяться різні хвилі і хмари. Після цього в пакет заливається вода. Пакет щільно закривається і на липку Ленку приклеюється до поверхні вікна. Звичайно результат доведеться трохи почекати, але воно того варте. Через деякий час ви побачите в своєму будинку особисту погоду, діти зможуть спостерігати за тим, як в маленьке море ллється дощ. Поспостерігати за дощем можна буде протягом декількох днів.кольоровий дощ

Торнадо в пляшці
Для другого фокуса потрібно скляна банка з кришкою, вода, блискітки, рідина для миття посуду і сила. Банку заповнюється водою на три чверті, в неї додається рідина для миття посуду. Буквально відразу ж додається барвник і блискітки. Тепер ви можете спостерігати справжнісіньке торнадо. Закриваємо ємність, розкручуємо по спіралі і спостерігаємо.торнадо в пляшці

Фокус з сиропом
Для третього фокуса нам буде потрібно стакан гарячої води, кілька маленьких стаканчиків, шприц, столова ложка і цікавий малюк. Беремо
Skittles 10 фіолетових, 8 зелених, 6 жовтих, 4 помаранчевих і 2
червоних цукерки, в кожну склянку наливаємо по дві столові ложки води. Необхідна кількість цукерок розкладаємо по склянках. У гарячій воді цукерки розчиняться швидше. Після
того як цукерки розчиняться, за допомогою шприца заливаємо кольору в
невелику баночку, починати слід з самого щільного фіолетового кольору і
закінчуючи самим прозорим червоним. Капати сироп слід з максимальною обережністю, інакше всі кольори просто перемішається. Найкраще капати по стінках склянки, таким чином, сироп буде повільно сповзати вниз. В результаті має вийти досить райдужне варення.
Зрозуміло,
що вся справа полягає в особливій щільності сиропу, ніж він буде
щільніше, тим швидше він піде до низу, ну а менш щільний сироп буде
плавати нагорі. Виходить досить красиво і цікаво, головне, що діти від цього просто в захваті.
фокус з сиропом

порадувати
Немає коментарів:
Дописати коментар